czwartek, 15 marca 2012

GRANAT.




GRANAT
- owoc Granatowca ( Punica granatum ) – gatunek drzewa lub ciernistego krzewu. Występuje na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu. Jedna z najstarszych roślin hodowlanych Bliskiego Wschodu. Najstarsze wzmianki o uprawie pochodzą z Sumeru sprzed ponad 3000 lat p.n.e.
O tym owocu wspomina się w różnych kulturach i religiach. Owoc ten zawsze był i jest cenionym lekarstwem, symbolem wielu cnót, w tym zdrowia i obfitości, mądrości, a w szczególności miłości i płodności.
Mitologia traktuje ten owoc jako symbol życia, regeneracji i małżeństwa. Jest symbolem płodności, śmierci i wieczności, a nasiona granatu symbolizują długowieczność i nieśmiertelność. Owoc granatowca jest symbolem odrodzenia i życia w chrześcijaństwie i w jego sztuce symbolizuje nadzieję. Hipokrates jeden z największych medyków odkrył, że owoc ten może być użyteczny przy leczeniu bezpłodności oraz może znosić objawy przekwitania. Owoce granatu są szczególnym darem danym człowiekowi. Granat jest traktowany jako owoc zawierający szczególnie wartościowy ładunek energetyczny. 
Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że picie szklanki soku dziennie może ulżyć efektom raka prostaty, pozwalając dotkniętemu tą chorobą człowiekowi na dłuższe życie. Kolejne badania potwierdziły wyraźne działanie wstrzymujące rozwój zmian nowotworowych prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi. Sugerują również, że przy pomocy zawartych w nasionach fitoestrogenów można znacznie złagodzić objawy menopauzy i po menopauzalne, klimakteryczne czasowe zaczerwienienia twarzy. Prowadzone są badania, które głoszą, że granat działa jak "naturalna viagra". Prowadzone badania dowodzą, że regularne picie soku z granatów podnosi poziom tlenku azotu i zwiększa przepływ krwi podobnie jak robi to viagra. 
Sok z granatu od dawna jest stosowany w wielu schorzeniach. Starożytni lekarze stosowali go jako środek przeciwzapalny i robakobójczy (na robaki jelit) oraz jako inhibitor kaszlu. Był również stosowany w leczeniu chronicznej biegunki. Stosuje się go w leczeniu wydalania śluzu, krwotoków, nocnego pocenia. Wykorzystywany jest do wzmacniania naczyń włosowatych, w zapobieganiu miażdżycy tętnic, astmie, w zapaleniu migdałków ( anginie ) oraz oskrzeli. Prowadzone są badania nad zastosowaniem go w leczeniu oparzeń. Odkryto w granatach bardzo duże ilości przeciwrakowego fenolowego kwasu elagowego, potężnego fitochemicznego przeciwutleniacza i środka przeciwrakowego.
Przeciw utleniające własności granatu są użyteczne również w zwalczaniu innych chorób,  jak arterioskleroza, stany zapalne arterii i serca oraz nadciśnienie krwi, miażdżycy tętnic, użyteczne w ochronie wątroby i nerek przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki oraz w zwalczaniu bakterii i wspomaganiu akcji innych przeciwutleniaczy. Sok z granatów może zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu cukrzycy, jako że ten stan prowadzi do pogrubienia ścianek arterii i ich stwardnienia, co jest przyczyną wielu zgonów pacjentów chorych na cukrzycę, zmniejsza on również absorpcję złego cholesterolu. Obecnie trwają badania nad właściwościami olejku z pestek granatu, mającymi zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu drugiego. Lecznicze zastosowanie ma nie tylko jadalna część owocu, ale również skórka granatu, garbniki w niej zawarte są wykorzystywane w farmacji.  Antyutleniacze zawarte w soku mogą pomóc zredukować złogi cholesterolowe zgromadzone w naczyniach krwionośnych.

Z badań amerykańskich naukowców wynika że sok z granatów zadaje cios rakowi prostaty, wyhamowując rozwój komórek rakowych, wręcz zabijając komórki raka prostaty. Ekstrakt z granatu może zapobiec rakowi prostaty lub spowolnić jego rozrost. Rośnie zainteresowanie olejem z granatów jako silnym fitoestrogenem oraz ze względu na jego przeciwrakowe własności.

Granaty zawierają  występującą naturalnie formę estrogenu, która jest dziś powszechnie używana w hormonalnej terapii zastępczej, w czasie menopauzy. Coraz więcej kobiet, które chcą uniknąć skutków ubocznych terapii hormonalnej, zwraca się ku naturalnym preparatom, jak np. sok z granatu. Sok z granatu powinny pijać nie tylko kobiety, lecz i mężczyźni.  Granat obecny w diecie panów przeciwdziała w pewnym stopniu impotencji oraz może chronić przed rakiem prostaty. Owoce zawierają składnik, który obniża poziom antygenu gruczołu krokowego, dlatego mężczyźni, którzy są w trakcie terapii antyrakowej prostaty, powinni ją wspomóc sokiem z granatu. Dziś wiadomo, że granat przedłuża życie, wzmacnia serce i podnosi doznania erotyczne.  Wspiera również proces leczenia astmy. Picie soku z granatów przez kobietę ciężarną chroni płód przed uszkodzeniami mózgu.To zdrowy, naturalny smaczny napój miłosny.

Spośród wszystkich związków naturalnie występujących w owocach granatu badanych przez naukowców najbardziej skuteczna okazała się substancja o nazwie urolithin B.

Granat ma także zastosowanie przy wyrobie kosmetyków. Kosmetyczne właściwości granatu: nawilżają, zwiększają elastyczność i jędrność skóry,odżywiają i rewitalizują skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się, aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie podrażnień, działa anty oksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriostatycznie, stymuluje fibroblasty  do syntezy kolagenu i elastyny, w efekcie czego następuje wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry, działa delikatnie ściągająco i zmniejsza pory, wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych, poprawia ukrwienie i koloryt skóry, chroni przed promieniowaniem UV.

 Granat jest źródłem witaminy C, potasu, niacyny, błonnika, kwasów organicznych oraz białka. 100 gram owocu dostarcza 77 kalorii.

Granat ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Smaczny czerwonofioletowy sok z granatu ( plamy z tego owoca są bardzo trudne do usunięcia ), słodki i cierpki zarazem, Świetnie gasi pragnienie. Dodaje się go do napojów i deserów.  Sporządza się z niego soki, sałatki, galaretki. Nasiona służą jako przyprawa do potraw oraz do produkcji oleju.
Z suszonych liści krzewu robi się smaczną herbatę, a ze słodkich odmian owoców wytwarza się wino i syropy. Garbniki zawarte w skórce granatu są surowcem przemysłowym w farmacji i garbarstwie, natomiast dzięki zawartym w korze granatowca alkaloidom owoc ma zastosowanie w weterynarii jako środek przeciwtasiemcowy. Z kwiatów granatowca uzyskuje się barwniki stosowane do jedwabiu. 

Oprócz samych owoców dostępnych w sklepach, mamy dziś możliwość czerpania z ich wartości odżywczej w wielu produktach. W gamie kosmetyków z zawartością wyciągu z owocu granatu znajdziemy kremy, olejki, mydła, szampony, płyny do kąpieli oraz wiele innych.
Jest w czym wybierać! Dla naszego zdrowia i urody.
                                                                                            

Brak komentarzy: