sobota, 13 sierpnia 2011

BOR.





BOR

- jest to pierwiastek śladowy, który występuje w większości roślin i uważa się go za składnik odżywczy niezbędny dla zdrowia. Bor ma również wpływ na organizm człowieka, przede wszystkim na jego kościec. Przypuszcza się, iż jest niezbędny do prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu. Razem z wapniem, magnezem i witaminą D reguluje metabolizm, wzrost, rozwój tkanki kostnej, pomaga zachować w organizmie właściwy poziom minerałów 
i hormonów potrzebnych dla zdrowych kości, pomaga zmniejszyć utratę wapnia u kobiet po menopauzie, pomaga zapobiegać osteoporozie, buduje muskulaturę.

Objawy niedoboru boru:

- jego niedobór powoduje utratę wapnia i demineralizację kości, osteomalacja, zapalenie stawów, zahamowanie wzrostu, problemy z przyswajaniem wapnia, magnezu, fosforu, wzmożone odczuwanie skutków stresu przez organizmem. Spożywanie niedostatecznych ilości boru pociąga za sobą zmiany w układzie kostnym, podobne do tych, którym ulegają kobiety cierpiące na osteoporozę. Niedobór boru powoduje spadek stężenie zjonizowanego wapnia i kalcytoniny we krwi. Wzrasta natomiast poziom wapnia niezjonizowanego i jego wydalanie 
z moczem.

Objawy nadmiaru boru:

- jest toksyczny i powoduje symptomy chorobowe takie jak: spadek hemoglobiny, zmiany na skórze, zaburzenie trawienia, niszczenie nerek, czerwona wysypka, osłabienie krążenia, szok, śpiączka. Najbardziej zagrożony jest centralny układ nerwowy, wątroba, nerki, przewód pokarmowy, błony śluzowe oraz skóra. Objawy zatrucia to: wymioty, konwulsje, biegunka, anemia, niezborność ruchów, uszkodzenia nerek, spadek hemoglobiny, zmiany skórne oraz zaburzenia przewodu pokarmowego, podrażnienie błon śluzowych.

Źródła boru w pożywieniu:

- jest mleko wiejskie, żółtka jaj, świeże owoce (szczególnie winogrona), orzechy i warzywa strączkowe.

                                                                                                 

Brak komentarzy: