niedziela, 27 maja 2012

NEKTARYNKA.



NEKTARYNKA
- gładka nie omszona odmiana brzoskwini zwyczajnej. Roślina uprawna, uprawiana w Francji, Hiszpanii, Włoszech, USA, Grecji, Chile. Również uprawiana w Polsce, jednak jej uprawa jest bardzo ryzykowna i często niszczona przez wiosenne przymrozki.

Ten wyśmienity owoc zawiera witaminy A - beta karoten, który jest przetwarzany w organizmie na retinol o bardzo korzystnym wpływie na prawidłowe funkcjonowanie tkanek, wzroku, wzmacniając odporność organizmu, B1, B2, C wzmacniająca układ odpornościowy, PP, E, składniki mineralne niezbędne dla organizmu: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, błonnik. Jest niskokaloryczna 100g nektarynki to tylko 44 kcal.

Owoce powinniśmy zjadać na surowo razem ze skórką, nie tylko od święta. W sezonie świeże i pachnące, zimą suszone. Dzięki słodkiemu, soczystemu, aromatycznemu miąższowi są nie lada przysmakiem dla dzieci i młodzieży, zapobiegając powszechnej otyłości.

Nektarynki wspomagają nerki, mają właściwości przeczyszczające, uspokajające. Chronią skórę, błonę śluzową, oczy przed wolnymi rodnikami, wzmacniając system odpornościowy organizmu, wzmacniają naczynia krwionośne, serce, zmniejszają nadciśnienie tętnicze, pobudzają apetyt. Zaleca się ich spożywanie osobą cierpiącym na choroby układu moczowego, mającym problemy reumatyczne, posiada działanie antystresowe.

Nektarynki najlepiej spożywać na surowo, jednak możemy je nabyć również suszone, kandyzowane, konserwowane. Sporządzamy z nich  przetwory: dżemy, soki, kompoty, galaretki, likiery. Stanowią wyśmienity dodatek do deserów, sałatek owocowych, ciast, lodów.

Brak komentarzy: