poniedziałek, 20 sierpnia 2012

CEBULA.


CEBULA
- zwyczajna, roślina należąca do rodziny czosnkowatych, pochodząca z Azji Środkowej. Kiedyś rosnąca dziko, dziś uprawiana na całym świecie. W Polsce znana od XIV wieku. Najwięksi producenci cebuli to Egipt, Węgry, Hiszpania. U nas w Polsce ze względu na korzystne warunki klimatyczne, produkcja cebuli jest bardzo wysoka. Zagłębia cebulowe spotkać możemy w okolicach Warszawy, Lublina, Wrocławia i Poznania. Jej nazwy to cebula jadalna, czosnek cebula, jednak w użyciu potocznie mówimy po prostu cebula. Najczęściej spotykaną odmianą cebuli jest cebula brązowa, czerwona, biała i żółta. Jadalną częścią cebuli są mięsiste liściowe pochwy tworzące główkę cebuli. Z niej wyrastają smaczne zielone liście.
W Polsce uprawia się następujące odmiany cebuli:
- RAWSKA - odmiana późna, cebula kulista o łagodnym smaku, słomkowym lub brązowym kolorze
- DAKO - odmiana wczesna, duże spłaszczone cebule o łagodnym smaku i jasnożółtym kolorze
- WOLSKA - odmiana średnio późna lub późna, o łagodnym smaku i nierównych różnych kształtach
- ŻYTAWSKA - odmiana późna, spłaszczone średniej wielkości słomkowożółte cebule o ostrym smaku
- RED BARON - cebule czerwone o łagodnym smaku
Już około 6 tysięcy lat temu odkryto leczniczą moc czosnku i cebuli, warzyw, które ratowały ludzi przed czarną ospą, które dysponują niezwykle potężnym naturalnym antybiotykiem o ogromnej wręcz skuteczności. Posiadającej właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, grzybobójcze, z którymi nie radzą sobie tradycyjne antybiotyki. Cebula zapobiega szerzeniu się chorób epidemiologicznych. 

Medycyna ludowa od wieków ceniła i stosowała właściwości lecznicze cebuli jako leku na nadciśnienie, w chorobach górnych dróg oddechowych, nieżytach oskrzeli, płuc, astmie, krztuścowi, w leczeniu chorób reumatycznych, jako środek moczopędny, w kamicy nerkowej, w chorobach jelit, w zaparciach, w leczeniu biegunek, na owrzodzenia, trudno gojące ropiejące rany, postrzały, czyraki, zmniejszania bólu i obrzęku po ukąszeniu owadów, na choroby pasożytnicze itp.

Cebula zawiera witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, cenne dla zdrowia minerały: potas, wapń, sód, żelazo, magnez, fosfor, mangan, cynk, fluor, jod, miedź, kobalt, cukry, białko, tłuszcze, błonnik, karoten, kwas foliowy i nikotynowy, saponiny, flawonoidy, glikozydy, olejki eteryczne, związki siarki, kwercetynę. Cebula jest niskokaloryczna 100g to tylko 35 kcal.

Cebula jest niezwykłym darem natury, kryjącym w sobie niezliczone właściwości zdrowotne. Długi jest indeks schorzeń, które leczy i wspomaga cebula: zwiększa odporność organizmu, zapobiega zakażeniom, zwalcza infekcje wirusowe, grypę, różnego rodzaju kaszel, działa wykrztuśnie, zapobiega zapaleniu płuc, oskrzeli i tchawicy, leczy zatoki, wspomaga pracę tarczycy, zapobiega katarom, wspomaga leczenie astmy, bronchitu, wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała miażdżycy, zapobiega odkładaniu cholesterolu w naczyniach krwionośnych, obniża poziom cholesterolu, redukuje poziom cukru w organizmie, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, pobudza apetyt, zapobiega procesom starzenia organizmu, wspomaga leczenie reumatyzmu, artretyzmu, zapobiega arteriosklerozie, działa uspokajająco, zapobiega podrażnieniom nerwowym, wzmacnia wzrok, zapobiega kurzej ślepocie, wspomaga pracę wątroby i trzustki, działa moczopędnie, usuwa nadmiar wody z organizmu, leczy kamicę nerkową, zapobiega przerostowi prostaty, pobudza i wzmaga popęd płciowy, leczy nieżyt jelit, zwalcza zaparcia, leczy żylaki i hemoroidy, pomaga w biegunkach, przyśpiesza gojenie ran, oparzeń, odmrożeń, leczy odciski, brodawki, kurzajki, zmniejsza ból i obrzęki po ukąszeniu owadów, zwalcza pasożyty, leczy dolegliwości dermatologiczne, zajady, liszaje, korzystnie wpływa na cerę, wzmacnia włosy, paznokcie, zwalcza trądzik.

Ale to jeszcze nie wszystkie możliwości jakie możemy czerpać ze spożywania cebuli. Naukowcy dowodzą, że cebula jest warzywem chroniącym przed rakiem. Zjadanie jednej cebuli dziennie, pomaga zahamować rozwój guzów nowotworowych, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, przełyku, piersi, macicy, prostaty, żołądka, odbytu. 

Kiedy świat obiegła wiadomość o rozprzestrzenianiu się świńskiej grypy powodowanej przez szczep wirusa A/H1N1, zaczęto nas straszyć, że rozprzestrzeni się tak jak znana ,,Hiszpanka ", która zebrała śmiertelne żniwo na całym świecie. Na zachodzie Ukrainy sytuacja została opanowana, właśnie dzięki CEBULI, której Mer Drohobycza postanowił wybudować pomnik za uratowanie kraju przed pandemią grypy w 2009 roku. Podobno w czasie , kiedy na świecie szalała Hiszpanka, pewien lekarz zawitał do domu, gdzie ku jego zdziwieniu wszyscy domownicy byli zdrowi, a zawdzięczali to porozkładanym przekrojonym cebulom, które gospodyni rozkładała w domu , a które zapewniły im zdrowie.

Cebula jest jedyną na świecie substancją rozpuszczającą zakrzepy krwi w żyłach. Nawet już te istniejące zakrzepy, gdy krew jest zagęszczona lipidami, niedotleniona, w zaawansowanej miażdżycy, dzięki częstemu spożywaniu cebuli ulegają rozpuszczeniu, rozrzedzając krew i przywracając drożność i prawidłowe napięcie żył.
Cebula ma ogromne znaczenie w żywieniu, lecznicze właściwości cebuli występują pod każdą postacią jej spożywania. Oczywiście najzdrowsza jest cebula zjadana na surowo, poszatkowana, dodana do surówki czy sałatki, skropiona olejem, ale również po ugotowaniu, pieczeniu, smażeniu, marynowaniu wciąż posiada czynne substancje zdrowotne i nie traci właściwości leczniczych. Cebula ugotowana w zupie, smażona na oleju, uduszona pod pokrywką na złoty kolor, nadal jest pełna zdrowotnych właściwości i nadal jest lekarstwem. Wyjątkiem jest tylko smażenie jej na smalcu bez przykrycia.
Jedynym felerem jest przykry zapach z ust po zjedzeniu surowej cebuli, ale i na to istnieją środki zaradcze. Wystarczy po prostu umyć zęby lub zjeść natkę pietruszki, jabłko, marchewkę, seler by pozbyć się nieciekawej woni. Nie grozi nam niemiły zapach jeśli zjemy cebule gotowaną, blanszowaną, smażoną czy pieczoną. 
Cebula ma ogromne znaczenie w żywieniu, można ją dodawać do sałatek, kanapek, do potraw gotowanych, pieczonych, duszonych. Również często spożywa się popularny szczypiorek. Szczególnie zimą powinniśmy wykorzystać cebulę, wspaniałe warzywo dla wzmocnienia i podtrzymania odporności organizmu.

Spożywanie cebuli zaleca się wszystkim bez wyjątku, kobietą i mężczyzną w każdym wieku, ma świetny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Można powiedzieć że konserwuje nasz organizm, przed infekcjami, a jeśli już coś nas dopadnie to na krótko i szybko wracamy do zdrowia.

Już same obieranie cebuli ma dla naszego zdrowia zbawienny wpływ. Ulatniające się eteryczne olejki, wyciskające nam łzy z oczu, drażniące i piekielnie ostre to lotne związki siarki. Wzmacniają one nasz układ oddechowy i wywierają dobroczynny wpływ na błony śluzowe. Korzystnie wpływają na leczenie kataru, zatok, oskrzeli. Wszystkie szczepy gronkowców, zieleniejących i złocistych, odporne na antybiotyki nie są w stanie oprzeć się eterycznym olejkom cebuli przesyconych siarką.

Cebula jak donoszą informacje absorbuje wszystkie wirusy, z tego powodu nie należy przechowywać i zostawiać napoczętej cebuli. W związku że chłonie wszystko co się wokół niej unosi, nie nadaje się do ponownego spożycia , a wręcz może nam zaszkodzić.

Cebula ma również duże znaczenie kosmetyczne, cerę czyni alabastrową, wzmacnia kości, paznokcie, wzmacnia włosy, przyśpiesza ich wzrost, ogranicza ich przetłuszczanie i nadaje im sprężystości i blasku.

Cebulowa odżywka do włosów: zetrzeć jedną średniej wielkości cebulę, dodać kilka kropel soku z cytryny i jedno żółtko. Wszystkie składniki wymieszać, nałożyć na zwilżone włosy, delikatnie wmasowując w skórę głowy. Trzymać około godziny, po czym spłukać włosy ciepłą wodą i umyć szamponem.

Najzdrowszy syrop na kaszel: 4 duże drobno pokrojone cebule, 1 główka drobno pokrojonego czosnku, sok z 2 cytryn, wszystkie składniki wymieszać zalać miodem, tak aby przykrył wszystkie składniki. Odstawić w ciepłe miejsce na jeden dzień. Tak przygotowany syrop pić 1 - 2 razy dziennie, po stołowej łyżce w męczącym, uporczywym kaszlu, grypie, przeziębieniu. 

Wino wzmacniające odporność: zmiażdż pół kilo cebuli, dodaj 200 g miodu i butelkę białego lub czerwonego wytrawnego wina. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 5 dni w ciemne miejsce. Przecedź i pij 2 razy dziennie,       po 3 łyżki.

Inhalacje z soku z cebuli: utrzyj na tarce 1 lub 2 cebule, szybko przełóż do szklanki. Przygotuj ściereczkę, aby otoczyć brzeg szklanki, nos i usta. Wdychaj powietrze nosem, a wypuszczaj ustami lub odwrotnie.

Okłady na ukąszenia owadów: odkrój plasterek cebuli i przyłóż na bolące miejsce, to wszystko. W razie potrzeby przyłóż nowy.

Nalewka z cebuli: pół kilograma pokrojonej cebuli zalej litrem spirytusu, odstaw na tydzień w ciemne miejsce, po czym przecedź. Pij po kieliszku, pół na pół rozcieńczoną z wodą.

Cebula to tanie, niskokaloryczne, łatwostrawne warzywo, jest idealnym rozwiązaniem na szybkie pozbycie się wielu chorób. Zawiera witaminy niezbędne do dobrego samopoczucia, wiele wartości odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspomaga odchudzanie zmniejszając tkankę tłuszczową. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, wzmacniających odporność organizmu i gwarantujących mam zdrowie.

Brak komentarzy: