niedziela, 7 sierpnia 2011

CHLOR.


CHLOR


- jest powszechny w przyrodzie i występuje w większości organizmów żywych. Chlor ma bardzo duże znaczenie biologiczne, należy do makroelementów. Występuje razem z sodem i wraz z nim dba w organizmie o prawidłową gospodarkę wodną, wraz z sodem i potasem odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej i ciśnienia osmotycznego, wraz z sodem dba o prawidłową gospodarkę wodną w komórkach, reguluje gospodarkę elektrolitów, pomaga w dalszym przetwarzaniu spożytego jedzenia, wchodzi w skład kompleksu, wspomagającego przyswajanie witaminy B12, niezbędnej aby nasz układ nerwowy funkcjonował prawidłowo.

Objawy niedoboru chloru:

- niedobory chloru występować mogą po obfitych wymiotach, biegunkach, oddawaniu nadmiernej ilości moczu, nadmiernym poceniu się, niedobór kwasów żołądkowych, nieprawidłowości w trawieniu, osłabienie mięśni, obrzęk mózgu, nudności, osłabienie zaburzenia pamięci, zaburzenia psychomotoryczne, opóźnienie wzrostu, przy nefropatii z dużą utratą soli, niedoczynności kory nadnerczy, przy wzroście objętości płynu pozakomórkowego, ostrej porfirii przerywanej, przy zażywaniu niektórych leków przeczyszczających, diuretyków, wodorowęglanów. Raczej nie należy się zbytnio martwić o niedobory chloru u zwykłej, zdrowej osoby. Nawet przy diecie z użyciem małej ilości soli, ale złożonej z różnorodnych, naturalnych produktów jesteśmy w stanie pokryć całe zapotrzebowanie na chlor. 


Objawy nadmiaru chloru:

- wzrost stężenia chloru może wystąpić w kilku przypadkach, miedzy innymi przy: odwodnieniu, przewlekłych biegunkach, nadczynności kory nadnerczy, niekontrolowanej cukrzycy, ostrej niewydolności nerek, kwasicy kanalikowej, przy stosowaniu niektórych leków, nadciśnieniu tętniczym. Niewielki nadmiar chloru nie jest szkodliwy dla osób zdrowych.

Źródła chloru w pożywieniu:

- występuje w bardzo wielu produktach, ale najwięcej jest go w soli kuchennej, sery żółte, wędliny.

Brak komentarzy: