poniedziałek, 8 sierpnia 2011

CHROM.




CHROM


- jest obecny w centrach aktywnych wielu enzymów i jest niezbędnym do życia mikroelementem. Ułatwia przenikanie glukozy z krwi do komórek. Zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, hormon regulujący prawidłowe stężenie glukozy we krwi. Obecnie jest wykorzystywany razem z magnezem i witaminami B w przemianach metabolicznych cukru. Nadmiar cukru może zniszczyć jego zapasy. Zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju miażdżycy, ponieważ obniża stężenie całkowitego cholesterolu i jego frakcji LDL ( tzw. zły cholesterol ), a zwiększa ilość HDL ( tzw. dobry cholesterol ). Chrom w połączeniu z właściwą dietą i aktywnością fizyczną ułatwia pozbycie się nadwagi. Przyspiesza spalanie tłuszczów, jak również reguluje poziom cukru we krwi, może ograniczyć chęć na słodycze.

Objawy niedoboru chromu:

- zbyt małe spożycie chromu w diecie objawia się: zaburzeniami tolerancji glukozy - podobne do cukrzycy typu 2, ogólnym zmęczeniem, nadmiernym pragnieniem, zmniejszoną odpornością na infekcje, zaburzeniami metabolizmu lipidów, wzrostem ryzyka wystąpienia miażdżycy, nadwagą. Wymienione wyżej choroby są to tzw. choroby cywilizacyjne, być może spożywana obecnie żywność, która w dużym stopniu jest przetwarzana przemysłowo, dostarcza nam zbyt małych ilości chromu i dlatego te zaburzenia pojawiają się obecnie coraz częściej. 

Objawy nadmiaru chromu:

- objawy niepożądane po spożyciu chromu występują stosunkowo rzadko, z tego też powodu nie ustalono dotychczas maksymalnych dawek spożycia tego pierwiastka. Doprowadzić do przedawkowania może długotrwałe pobieranie bardzo dużych ilości lub zawodowy kontakt ze związkami chromu, a obserwujemy wtedy: alergiczne zmiany skórne, prowadzące do owrzodzeń, zmiany na błonach śluzowych, niewydolność wątroby, niewydolność nerek, zwiększone ryzyko wystąpienia raka.

Źródła chromu w pożywieniu:

- drożdże piwne, nisko przetworzone kasze i płatki, pełnoziarnisty chleb, ser, jaja, jabłka, chude mięso, wątroba, nerki wieprzowe, ryby, sałata, groszek zielony, niektóre przyprawy i zioła, brokuły, sok winogronowy, mięso indycze, krewetki, małże, ostrygi, wątroba cielęca, kurczaki, olej, pomidory, grzyby, orzechy laskowe,  daktyle, gruszki, kiełki pszenicy.
                                                                                                   

Brak komentarzy: