piątek, 12 sierpnia 2011

SELEN.

              


SELEN

- jest jednym z niezbędnych mikroelementów i musi być dostarczany w pożywieniu. Zawartość selenu w produktach spożywczych różni się znacznie, co związane jest z dużymi różnicami w zawartości selenu w glebie i wodzie w różnych częściach świata. Najwyższą bio przyswajalnością charakteryzuje się selen pozyskiwany z drożdży. Wchłanianie selenu wzmagają białka mało molekularne oraz witaminy (głównie A, E, C). Synergiczne działanie selenu z witaminą E przyczynia się do opóźniania procesów starzenia oraz przyspieszenia regeneracji komórek. Jest on konieczny do prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych. Najważniejszą jego funkcją jest tworzenie silnego antyutleniacza. Chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ważny jest także dla funkcjonowania układu odpornościowego, tarczycy, do regeneracji DNA, wspomaga funkcje wątroby, utrzymuje w dobrym stanie oczy, wzrok, skórę, włosy. Wraz z innymi przeciwutleniaczami chroni serce przed działaniem wolnych rodników, pomaga w walce z depresją, przemęczeniem i nadmierną nerwowością, neutralizuje alkohol, wiele narkotyków, dym, niektóre tłuszcze. Redukuje ilość szkodliwych związków przyczyniających się do powstawania reumatoidalnego zapalenia stawów. U mężczyzn połowa selenu akumulowanego w organizmie znajduje się w jądrach i gruczołach płciowych, a także w produkowanej przez nich spermie, wspomagając w ten sposób męską potencję i podtrzymanie sprawności seksualnej mężczyzn. Selen zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych w różnych narządach i tkankach.

Objawy niedoboru selenu:

- przyczynia się do ograniczenia sprawności układu odpornościowego oraz w niektórych przypadkach do intensyfikacji postępów choroby. Niedobór selenu stwierdza się również w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. Niedobór objawia się powiększeniem i niewydolnością serca, a także objawami wola i niedoczynności tarczycy, zaburzeniami rozwoju, zapaleniem mięśni, zaćmą, plamami starczymi.Czyni również organizm bardziej podatnym na działanie związków rakotwórczych. Niedobór u kobiet w ciąży może powodować nieodwracalne zmiany płodu, zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca i wątroby.

Objawy nadmiaru selenu:

- nadmiar selenu jest szkodliwy i uważa się że przekroczenie dawki 400 mikrogramów na dobę może prowadzić do objawów zatrucia, sczerniałe paznokcie oraz skóra, łysienie, uszkodzenie skóry, puchnięcie palców, wymioty, przemęczenie.

Źródła selenu w pożywieniu:

- mięso, jaja, nabiał, ryby, skorupiaki, kukurydza, mąka pełnoziarnista, warzywa strączkowe, orzechy brazylijskie, owies, pszenica, tuńczyk, nasiona słonecznika.                                  
                                                                                                      

Brak komentarzy: