WANAD
- znajduje się w otoczeniu i pożywieniu człowieka jest on niezbędnym mikroelementem. Powstawanie nowej tkanki chrzęstnej i kostnej, wzrost kości, zębów i chrząstek, obniżanie stężenia lipidów i cholesterolu we krwi. Przyczynia się do zamiany cukru w energię i do zwiększenia produkcji energii w organizmie. Konsekwencją jest mniej tkanki tłuszczowej w organizmie bez ubytku masy mięśniowej. Związek wanadu działa podobnie na organizm jak insulina. Hormon ten, produkowany przez wyspecjalizowane komórki trzustki, reguluje metabolizm węglowodanów i białek, przekształcając je w związki będące źródłem energii dla komórek. Jeśli organizm nie wytwarza dostatecznej ilości insuliny poziom cukru we krwi wzrasta i zostaje zmagazynowany w postaci tłuszczu. Wanad jest stosowany w leczeniu cukrzycy.
Objawy niedoboru wanadu:
-może sprzyjać rozwojowi miażdżycy i cukrzycy, przyczynić się do ograniczenia wzrostu, zmniejszenia liczby czerwonych krwinek oraz zaburzenia przemiany lipidów.
Objawy nadmiaru wanadu:
- wyziewy przemysłowe zawierają duże ilości wanadu, który przenika do organizmu przez płuca i skórę, wywołując objawy zatrucia w postaci zaczerwienionych oczu, bronchitu i zmian skórnych. Zatrucia wanadem na drodze pokarmowej raczej się nie zdarzają.
Źródła wanadu w pożywieniu:
- szczególnie dużo wanadu zawierają: małże, ostrygi, homary, kraby, ślimaki, także grzyby, czarny pieprz, jak również przyprawy, takie jak koper czy pietruszka. Stosunkowo bogate w wanad są: mięso, ryby, produkty pełnoziarniste i mleczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz