środa, 14 marca 2012

CYTRYNA.



CYTRYNA
- zwyczajna, nazywana też cytryną właściwą lub po prostu cytryną – gatunek roślin z rodziny rutowatych. Pochodzi z południowo wschodnich Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam hodowana. Największe plantacje znajdują się w USA, we Włoszech, Meksyku, Grecji i Hiszpanii. 

Cytryna jest jednym z najważniejszych i naturalnych środków leczniczych używanych w gospodarstwie domowym. Cytryna jest znana nam wszystkim jako pokarm, jak również jako środek leczniczy. Cytryna zawiera: olejki lotne, limonen( do 70% ), alfa-terpinene, alfa-pinene, beta-pinene, citral, kumaryny, bioflawonoidy, witaminy A, B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C ( 50 - 70 mg na 100 g owocu ), kleje roślinne, oraz minerały głównie potas, ale również sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo i jod. Kolejna warta uwagi witamina w cytrynie to P (rutyna). Jej głównym zadaniem jest ochrona witaminy C przed zbyt szybkim utlenianiem, tak więc jest współodpowiedzialna za oddalanie symptomów szkorbutu. Głównym źródłem tej cennej witaminy jest skórka warto więc ją wykorzystać, oczywiście pamiętając o uprzednim jej sparzeniu.

Dzięki swojej dużej zawartości witaminy C, cytryna pomaga w wzmocnieniu naszej odporności na wszelkie infekcje, czyniąc z niej skuteczny środek przeciwko przeziębieniu i grypie, chroni organizm przed różnego rodzaju wirusami, przyspiesza procesy gojenia się ran. Natomiast niedobór witaminy C powoduje osłabienie organizmu, bóle głowy, bladość skóry, pękanie naczyń krwionośnych. 

Cytryna jest stosowana jako środek prewencyjny na różnorodne dolegliwości zdrowotne, np: zapalenie żołądka, problemy z krążeniem oraz na stwardnienie ścian arteryjnych, wzmacniania naczynia krwionośne oraz krwawiące dziąsła. Cytryna jest cennym lekarstwem zapobiegającym różnym dolegliwościom. Sok z cytryny jest dobry na szkarlatynę, infekcje klatki piersiowej. Sok cytrynowy działa również jako środek odżywczy i wspomagający wątrobę oraz trzustkę, poprawia apetyt oraz pomaga w łagodzeniu kwasowości żołądkowej, wrzodów, artretyzmu, skazy moczanowej, reumatyzmu, przy gorączce, wymiotach, pasożytach jelitowych.
 
Stosowany jako płukanka, sok z cytryny łagodzi bóle gardła, zapalenie dziąseł oraz wrzody w jamie ustnej. Zewnętrznie sok z cytryny może być zastosowany na trądzik, grzybicę międzypalcową, odmrożenia, użądlenia, katar, zatoki szczękowe, krwawienie z nosa, afty w jamie ustnej, anginie, migrenie, łamliwości paznokci, pielęgnacji suchej skóry twarzy i rąk, oparzenia słoneczne czy brodawki.Do innych zastosowań cytryny należy również pomoc w leczeniu opryszczki, w walce z żylakami i skłonnościami do łatwych siniaków.


Owoc ten jest ważny zarówno dla zdrowia jak i urody. Cytryna dba o nasze włosy, wzmacnia je, nadaje im połysk, sprawia, że błyszczą i dobrze się układają, sprawdż, zrób i zastosuj wspaniałą naturalną odżywkę na zniszczone włosy ( zmieszaj 3/4 filiżanki oliwy z oliwek, pół filiżanki miodu i 3 łyżki stołowe soku z cytryny. Użyj tej mieszanki wczesując ją w mokre włosy. Następnie nałóż na włosy plastikowy czepek i owiń je ręcznikiem, pozostaw odżywkę na pół godziny. Potem umyj włosy szamponem i pozbądź się jej z włosów ). 

Możesz także użyć cytryny by naturalnie rozjaśnić swoje włosy ( zmieszaj 1/4 kubka soku z cytryny z 3/4 kubka wody. Wlej tą mieszaninę do butelki ze spryskiwaczem i co jakiś czas, siedząc na słońcu pryskaj nią włosy. Po 25 minutach siedzenia na słońcu włosy będą się powoli rozjaśniały ).

Cytryna doskonale pielęgnuje tłustą cerę wykorzystaj sok z cytryny jako tonik do skóry tłustej ( zmieszaj dwie łyżki soku z cytryny, dwie łyżki wódki, jedną łyżkę wody niegazowanej. Użyj tej mieszanki na tłuste fragmenty skóry, potem opłucz ją wodą. Możesz ją przechowywać w lodówce około tygodnia ).

Wykorzystaj cytrynę, aby zrobić cytrynową maseczkę przeciwzmarszczkową ( zmieszaj łyżeczką miodu, kilka kropel soku z cytryny i kroplę słodkiego olejku migdałowego. Zaaplikuj ją na skórę, niech pozostanie na niej przez 20 minut. Potem zmyj ją letnią wodą ). 

Zrób z cytryny nawilżającą maseczkę dla cery suchej ( zmieszaj dwie łyżki miodu, dwie łyżki soku z cytryny i dwie łyżki oliwy z oliwek. Posmaruj suche miejsca na skórze i pozwól by maseczka pozostała tam przez 10 minut. Spłucz ciepłą wodą ). 

Cytrynę możesz także wykorzystać, jako delikatny peeling ( odetnij plasterek cytryny zanurz go w cukrze. Pozwól by kryształki cukru się do niego przykleiły. Pocieraj plasterkiem twarz. Potem przemyj ją ciepłą wodą ).

Przygotuj sobie orzeżwiającą ciepłą kąpiel ( nie gorącą ) z dodatkiem 3 cytryn ( 2 kroimy na pół, 1 w plasterki - wszystkie wrzucamy do wody. Taka kąpiel pozwoli Ci się zrelaksować i poczuć świeżo, a skóra będzie odżywiona i gładka ).

Jeśli na Twoich dłoniach pojawiły się zmiany skórne lub przebarwienia to najlepszym rozwiązaniem będzie krem cytrynowy, ( kilka kropel cytryny dodajemy do gliceryny i smarujemy obficie dłonie. Krem działa wybielająco i wygładzająco ).

Masz słabe, łamiące się i rozdwajające paznokcie ( to rano i wieczorem przyłóż do paznokci gazik mocno nasączony sokiem z cytryny. Stosujemy tą metodę przez tydzień ). 

Aby zacząć nowy dzień z dobrym samopoczuciem należy na czczo wypić świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny z połową szklanki letniej, przegotowanej wody. Taki napój pity codziennie rano pozwoli nie tylko zaopatrzyć organizm w sporą dawkę witaminy C, ale również znacznie poprawi pracę wątroby pomagając oczyścić ją z toksyn. Efekty powinny być zauważalne już po dwóch tygodniach stosowania tej metody.


Mądrość ludowa, z której korzystały już nasze babcie i prababcie, które  leczyły przeziębienie herbatką z dużą ilością, soku malinowego, cytryny, miodu i czosnku podgrzewanego z 1/2 szklanki mleka.

Organiczny olejek cytrynowy wyciskany jest na zimno ze skóry cytryny. Do uzyskania 1 kilograma olejku cytrynowego potrzeba około 3000 cytryn.  Z badań naukowych wynika, że olej cytrynowy posiada właściwości wzmacniające nasz układ odpornościowy. Badano również zależność pomiędzy głównym składnikiem oleju cytrynowego, którym jest limonen, a jego rolą w prewencji zachorowania na raka. 

Olej z cytryny może być również używany w leczeniu stanów nerwicowych, ciśnienia krwi, problemów trawiennych, bólów gardła, jak również infekcji układu oddechowego. Olej cytrynowy pomaga w pobudzaniu tworzenia się leukocytów, poprawia pamięć, wzmacnia paznokcie, poprawia nasze samopoczucie, doskonale czyści skórę. Olej cytrynowy posiada także właściwości przeciwdepresyjne. 

Odparowana esencja cytryny potrafi zabić bakterię meningokoka w ciągu 15 minut, pałeczki duru brzusznego w przeciągu godziny, gronkowca złocistego w ciągu dwóch godzin, natomiast na zabicie bakterii dwoinki zapalenia płuc rzekomo potrzebuje do trzech godzin. Zaledwie 0.2% roztworu oleju cytrynowego może wyeliminować bakterię błonicy w 20 minut oraz całkowicie pozbawić aktywności bakterii zapalenia płuc.

Nie są znane wirusy bądź bakterie, które potrafią żyć w obecności jakiegokolwiek olejku eterycznego używanego leczniczo. Jeśli chodzi o antybiotyki, wirusy potrafią się mnożyć w ich obecności i wytwarzają odporność na nie, co nie ma miejsca w obecności olejków eterycznych. Olej cytrynowy jest nawet rozpowszechniony w szpitalach na obszarach Europy. Niedawno naukowcy testowali olejek cytrynowy pod względem jego potencjalnych właściwości przeciwbakteryjnych i zadziwiająco okazało się, że w 99.96 % zabijał bakterie przenoszone przez powietrze.

Okazuje się, że olejek z cytryny jest naszym jednym z najlepszych i skutecznych obron na wiele poważnych chorób, które dotykają współczesne środowisko. Ponadto cytryna to naturalny i uniwersalny środek leczniczy pozbawiony szkodliwych skutków ubocznych.

Cytryna rozjaśnia skórę, możesz zastosować sok z cytryny na całe ciało. Możesz wetrzeć go w kolana, łokcie, rozjaśnić twarz i zmiękczyć skórę. Sok z cytryny sprawia również, że znikają piegi i plamy starcze. Jeśli chcesz się pozbyć przebarwień na skórze posmaruj je sokiem z cytryny przed pójściem spać. Jeśli masz wrażliwą skórę stosuj rozcieńczony sok z cytryny, nie używaj go przed opalaniem się. Sprawia, że skóra źle reaguje na słońce i możesz się poparzyć.

Cytryny znajdują zastosowanie jako przyprawa, środek dietetyczny, aromatyczny, stosowane są w cukiernictwie, przemyśle spirytusowym, kosmetycznym, perfumeryjnym. Jej charakterystyczny, kwaśny smak pozwala na jej różnorodne wykorzystanie kulinarne. Cytryny stosuje się głównie przy wypieku ciast, produkcji soków, pieczeniu i smażeniu ryb. Są także znakomitym dodatkiem do sałatek. Można z nich przygotować koktajle oraz różnego rodzaju nalewki. W polskiej kuchni wykorzystuje się nie tylko sok i miąższ, ale i skórkę z cytryny, którą po starciu dodaje się  do ciast.
                                                                                                   

Brak komentarzy: