poniedziałek, 20 sierpnia 2012

PORZECZKI.



PORZECZKI BIAŁA i CZERWONA
- rodzaj krzewów z rodziny agrestowatych, rozpowszechnionych w Europie. W Polsce sadzone na działkach i w przydomowych ogródkach.
Porzeczki zawierają mnóstwo cennych składników dla naszego organizmu i właściwości lecznicze. Głównym składnikiem jest duża zawartość witaminy C, oraz witaminy z grupy B, E, PP, składniki mineralne: potas, miedź, wapń, żelazo, pektyny i flawonoidy.
Czerwone porzeczki pobudzają apetyt i lekko przeczyszczają. Neutralizują działanie wolnych rodników i tym zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób układu krążenia. Działają wzmacniająco i zwiększają odporność organizmu, zalecane w rekonwalescencji i długich wyniszczających organizm chorobach. Obniżają temperaturę, uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne, wzmacniają serce, normalizują ciśnienie tętnicze, zapobiegają miażdżycy. Zaleca się stosowanie w awitaminozie, biegunce, chrypce, niedokrwistości.
Porzeczki białe i czerwone walczą z procesami starzenia, zapewniając skórze zdrowy koloryt, zapobiegając pękaniu naczynek i neutralizując wolne rodniki.
Znajdujące się w nich antocyjany działają jak naturalny detoks, do tego smaczny i zdrowy. Przygotowana z nich maseczka pomaga oczyścić cerę tłustą i trądzikową.
Porzeczki spożywamy na surowo, również nadają się do przygotowywania przetworów soków, dżemów, kompotów, win i nalewek.  

Brak komentarzy: