Fosfor
- jest obecny w każdej komórce ciała i niezbędny do życia. Bierze udział we wszystkich procesach, jakie zachodzą w ludzkim organizmie.
Znajduje się we wszystkich żywych komórkach i pokarmach. Fosfor aby był w pełni aktywny, wymaga obecności witaminy D oraz wapnia przy czym wapń i fosfor współdziałają najefektywniej, gdy występują w proporcji dwa do jednego. Wchodzi w skład kości, zębów i błon komórkowych, spala cukry dla uzyskania energii, współdziała z wieloma enzymami dla aktywowania witamin B-kompleks, wzmacnia wytrzymałość, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu, odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca, pomaga w utrzymaniu prawidłowego pH, łagodzi bóle w zapaleniu stawów.
Objawy niedoboru fosforu:
- osłabienie, stany splątania, utrata apetytu, drażliwość, problemy z mową, anemia, obniżona odporność na infekcje, rozmiękanie kości, nieregularny oddech, zmęczenie, zaburzenia nerwowe.
Źródła fosforu w pożywieniu:
- produkty mleczne, mięso, ryby, wątroba, jaja, sery żółte, groch, pestki dyni, fasola, ziemniaki, pełnoziarniste produkty zbożowe, marchew, sery podpuszczkowe, sery twarogowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz