niedziela, 7 sierpnia 2011

JOD.

                     
Jod

- jest dla człowieka niezbędnym mikroelementem, jest on dostarczany z pożywieniem i wodą. Ciało zdrowego człowieka zawiera 30–50 mg jodu. Najwięcej jodu występuje w tarczycy, która ma zdolność aktywnego gromadzenia tego pierwiastka. Jod wpływa na tarczycę będąc składnikiem produkowanych przez nią hormonów: tyroksyny i trójjodotyroniny, które regulują przemiany energetyczne, wzrost, rozmnażanie, syntezę białek, rozwój i pracę mózgu oraz układu nerwowego. Pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów, paznokci i zębów. 

Objawy niedoboru jodu:

- niedobór jodu prowadzi do niedoczynności tarczycy i powstania na szyi wola endemicznego. W przebiegu niedoczynności tarczycy obserwuje się: zmęczenie i brak energii, zaburzenia pamięci i sprawności intelektualnej, depresję, dreszcze, bóle stawów, upośledzenie słuchu, wypadanie włosów, podatność na przeziębienia i infekcje dróg oddechowych, objawy przyspieszonego starzenia się, przyrost masy ciała, rak tarczycy, sucha skóra, problemy neurologiczne, nadmierne wytwarzanie estrogenu, apatia, zmniejszona odporność, zmniejszony popęd płciowy, poronienia, nadmiar cholesterolu,   brak chęci do życia, bezsenność. Stany niedoboru jodu w okresie ciąży mogą prowadzić do niedorozwoju płodu, zarówno fizycznego jak i umysłowego, zwanego kretynizmem. 

Objawy nadmiaru jodu:

- nie są znane objawy zatrucia czy nadmiaru jadu spowodowane jodem naturalnym. Dopiero ponad dwudziestokrotne przekraczanie dawek jest szkodliwe i doprowadza do nadczynności tarczycy i powstawanie wola. Stan ten objawia się nadpobudliwością, przyspieszoną pracą serca, przyspieszonym metabolizmem, nieodpornością na podwyższoną temperaturę, chudnięciem, niepokojem i wytrzeszczem oczu. 

Źródła jodu w pożywieniu:


- jod występuje w wodzie, powietrzu (zwłaszcza w okolicach nadmorskich), w glebie, a więc również w produktach roślinnych wyhodowanych na bogatym w jod podłożu. Bogatym źródłem jodu są ryby morskie, owoce morza, sól nie oczyszczona lub jodowana, drożdże, morszczyn, kalafior, cebula, kawior, wino białe, wino czerwone, soki owocowe i warzywne, mleko, ser biały, jaja, marchew karotka, drożdże, cebula, świeże ananasy, estragon, czarny bez.

                                                                                                                  


Brak komentarzy: