POZIOMKI
- owoce bardzo słodkie i aromatyczne, byliny z rodziny różowatych, dziko rosnącej w Azji, Ameryce Północnej i Europie, a także uprawianej w wielu krajach świata w tym również w Polsce.
Poziomki zawierają sole mineralne: wapń, żelazo, kobalt, fosfor, garbniki, flawonoidy, bardzo dużo witaminy C, witaminy A, B1, B2, B6, E, K, PP, wartościowe kwasy organiczne: jabłkowy, szczawiowy, winny, chinowy oraz salicylowy, węglowodany, flawonoidy, antocyjany, olejki eteryczne.
Ich liście i owoce stosuje się pomocniczo w miażdżycy naczyń, nadciśnieniu, kamicy żółciowej i nerkowej, niektórych drobnych chorobach skóry.
Poziomki te dziko rosnące są rośliną leczniczą, owoce, liście, korzenie, znalazły zastosowanie w leczeniu wielu chorób. Są cenione w leczeniu zapalenia wątroby, w schorzeniach układu moczowego, nerek, w schorzeniach żołądkowych, wzmacniają organizm. Owoce pomagają w leczeniu gruźlicy, artretyzmie, reumatyzmie, mają działanie przeciw bólowe i przeciw gorączkowe.
Wywar z liści stosuje się do płukania jamy ustnej w bólach gardła, poparzeniach, w tym słonecznych i zadrapaniach, mają działanie przeczyszczające. Napar z liści pomaga w nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy naczyń krwionośnych, wspomaga apetyt, w zaburzeniach przemiany materii, zaparciach, hemoroidach.
Poziomki są niskokaloryczne, regulują przemianę materii dlatego zaleca się je w dietach odchudzających, jak również w cukrzycy, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi.
Zawierają antocyjany, bardzo silne przeciwutleniacze, wpływające korzystnie na nasze zdrowie, spowalniając procesy starzenia i zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwory, dzięki czemu poziomki uznaje się za najzdrowsze owoce świata.
Znalazły zastosowanie w kosmetyce, w pielęgnacji cery naczyniowej, tłustej i trądzikowej. Poziomki odświeżają, odżywiają, oczyszczają, wybielają cerę, zwężają pory, zapobiegają powstawaniu zmarszczek.
Poziomkowa maseczka: garść poziomek rozgnieść, dodać kilka kropel soku z cytryny, wymieszać nałożyć na twarz. Zmyć letnią wodą po 20 minutach.
Z poziomek wytwarzamy kompoty, soki, dżemy, marmolady, kruszony, wina. Dodajemy do deserów, lodów, ciast.
Najlepsze poziomki to te zerwane prosto z krzaka, jednak w procesie rozwoju cywilizacji i różnych chorób odzwierzęcych lepiej się powstrzymać od zjadania ich prosto z krzaczka, aby zapobiec zarażeniu się tasiemcem lisim, lepiej opłukać je pod letnią bieżącą wodą i dopiero konsumować.
Poziomki mogą również uczulać w związku z dużą zawartością kwasu salicylowego, objawia się to obrzękiem języka i wysypką skórną. Nie zaleca się alergikom.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz