poniedziałek, 20 sierpnia 2012

ŚLIWKI.



ŚLIWKI 
- owoce pestkowe o kolorze zielonym, żółtym, fioletowym lub niebieskim i rodzaj krzewów i drzew z rodziny różowatych. Znane już w starożytności i uprawiane niemal w całym świecie. Wyróżnia się około 6 tysięcy gatunków śliw amerykańskich, japońskich, euroazjatyckich, należących do grup takich jak renklody, węgierki, damaszki, lubaszki, mirabelki. 

Śliwki są niedocenianym owocem dbającym o nasze zdrowie i urodę. Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, błonnik, kwasy organiczne, składniki mineralne potas, wapn, żelazo, magnez, fosfor.

Śliwki mają bardzo silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Dzięki dużej zawartości błonnika pobudzają perystaltykę jelit oraz wymiatają zalegające resztki pokarmu i przemiany materii. Mają właściwości przeciw utleniające i przeciwdziałające zaparciom, spożywanie 4 śliwek dziennie, może nas uchronić przed rakiem jelita grubego. Śliwki działają również przeciwmiażdżycowo, korzystnie wpływają na serce, hamują wchłanianie cholesterolu. Działają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie.

Są niezastąpionymi owocami w diecie odchudzającej, mimo znacznej kaloryczności, dają uczucie sytości, oczyszczają jelita, hamują wchłanianie cukrów i cholesterolu, przyspieszają metabolizm, poprawiając trawienie.

Najlepsze są świeże śliwki zjadane na surowo, jednak nie ustępują im w niczym śliwki suszone, zawierające kilkakrotnie więcej witaminy A i błonnika - zawierają jednak 3 razy więcej kalorii !

Śliwki przedłużają młodość, zawierają składniki niezbędne dla prawidłowej pielęgnacji naszej skóry i włosów. W związku z tym znalazły zastosowanie w kosmetyce, zawarte w nich przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia, likwidują zmarszczki, uszczelniają naczynia krwionośne, szczególnie poleca się je osobą o cerze naczyniowej.

Śliwkowa domowa maseczka: po prostu rozgnieć dojrzałe śliwki i wymieszaj z ubitą pianą z jednego jajka. Nałóż na twarz i szyję na 20 minut, po czym zmyj letnią wodą. Taka maseczka oczyszcza, zwęża pory i wygładza zmarszczki.

Śliwki są doskonałą przekąską, możemy je przetwarzać, mrozić, suszyć. Przyrządzać z nich kompoty, powidła, dżemy, konfitury. Dodawać do ciast, deserów, sałatek warzywnych, przyrządzać marynaty, nalewki i wódkę śliwowicę. Któż nie zajadał się wyśmienitymi knedlami ze śliwką ?

Śliwki to nasze krajowe owoce, wszędzie dostępne w sezonie letnim nie zapominajmy o tym i cieszmy się ich smakiem, aromatem i cennymi właściwościami leczniczymi dla naszego zdrowia i urody.



Brak komentarzy: