poniedziałek, 20 sierpnia 2012

TRUSKAWKI.




TRUSKAWKI
- roślina z gatunku różowatych, powstała ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomki, wielkoowocowej i ananasowej nazwane po prostu truskawką. Jest rośliną uprawianą prawie we wszystkich krajach świata, ze względu na jadalne owoce. Największym producentem truskawek są Stany Zjednoczone, Hiszpania, Turcja i Rosja. Uprawiana jest również w naszym kraju, ale Polska znajduje się dopiero na 7 miejscu na świecie. 

Truskawka jest kopalnią witamin, mikroelementów oraz cennym lekiem i regulatorem naszego organizmu. Truskawki
wspaniałe owoce cieszące nasze podniebienia, wzmacniają nasz organizm, chronią przed anemią, mają właściwości
oczyszczające jelita z resztek pokarmu, odtruwające poprzez spalanie tłuszczów, regulujące przemianę materii, pomagają
zwalczać cellulit. 
Szklanka tych smacznych słodkich owoców to tylko 45 kalorii. Truskawki zawierają dużo witaminy C, więcej niż grejpfrut i cytryna ,witaminy A, B1, B2, B3 ( PP ), B6, B12, E, węglowodany, błonnik, flawonoidy, antocyjany, kwas foliowy, składniki mineralne: wzmacniający kości wapń, krwiotwórcze żelazo, uspakajający magnez, regulujący metabolizm fosfor, potas, miedz, sód, wzmacniający włosy i paznokcie cynk, chroniący narządy wewnętrzne mangan, selen. 

Te słodkie przepyszne owoce poleca się również w schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych, w walce z reumatyzmem i artretyzmem. Zawarte w nich składniki mineralne wzmacniają kości, zęby, poprawiają pracę mięśni.

Medycyna ludowa ceni i wykorzystuje truskawki od dawna, napary z liści truskawek przy niedokrwistości, szkorbucie, kamicy żółciowej, a medycyna oficjalna potwierdza ich działanie. Do celów leczniczych wykorzystuje się wszystkie części tej rośliny: owoce, liście i korzenie. W przeziębieniach zaleca się herbatkę z kwiatów i liści truskawki. Świerze umyte liście przykłada na rany i wrzody, sok i miąższ owoców stosuje w leczeniu egzemy, likwidacji piegów i plam, w walce z wągrami. 

Truskawki są owocami dietetycznymi, zawarta w nich bromelina przyspiesza spalanie tłuszczów i węglowodanów, sprzyjają w walce z nadwagą i są ważnym składnikiem diety antycellulitowej.

Napar  z  liści truskawek: liście truskawek, zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut, przecedzamy. Napar stosujemy w anemii, przy niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie, naparem pukamy również gardło kilka razy dziennie.
Wszyscy powinniśmy spożywać truskawki niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Zaleca się je nawet cukrzykom, bo zawierają glukozę i fruktozę łatwo przyswajalne cukry. Truskawki wspomagają profilaktykę nowotworową, dzięki zawartości kwasu elegonowego, który neutralizuje substancje rakotwórcze zanim przenikną do DNA.

W kosmetyce docenia się zdrowotne właściwości truskawek w celu poprawienia urody i pielęgnacji skóry przesuszonej, zniszczonej i łuszczącej się. Truskawki posiadają właściwości bakteriobójcze, ściągające, wybielające, nawilżające, odżywczo i odświeżająco wpływają na stan naszej cery i włosów. Znajdziemy je w wielu kosmetykach mydłach, szamponach, żelach, kremach, maseczkach i perfumach. Są cennym składnikiem kremów likwidujących przebarwienia skóry, kremów do opalania posiadają naturalne blokery promieni UVA i UVB.

Maseczka rozświetlająca z truskawek: rozdrobnić 100 g truskawek, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i kilka kropli cytryny. Wymieszać i nałożyć na twarz na 15 minut, potem zmyć letnią wodą.

Maseczka przeciwzmarszczkowa z truskawek: rozgnieść 100 g truskawek i połączyć z łyżką oleju. Nałożyć na twarz na 20 minut, potem zmyć letnią wodą.
Co roku z utęsknieniem wyczekujemy wyjątkowo krótkiego sezonu truskawkowego, który zaczyna się w czerwcu, a kończy już w połowie lipca. Zjadajmy więc jak największe ilości tych wyśmienitych, słodkich, soczystych owoców o niepowtarzalnym smaku i aromacie, aby nasz organizm cieszył się dobroczynnym ich wpływem.

Najlepszym prezentem dla naszego organizmu będzie zjadanie na czczo smakowitych truskawek. Kuszą smakiem i zapachem, a odpowiednio przyrządzone nadają się do każdej potrawy. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Z owoców truskawki wytwarza się dżemy, kompoty oraz mrożonki, a liście suszy na herbatkę. Z owoców można przyrządzać desery, ciasta drożdżowe, biszkoptowe, lody, koktajle, sorbety i wiele innych smacznych specjałów.

Truskawki to doskonały afrodyzjak - wpływają korzystnie na siły witalne i sprawność seksualną, ich kształt, kolor sprawia że kojarzą się z miłością. 

Bardzo rzadko zdarza się że truskawki uczulają, jednak kobiety karmiące, małe dzieci, osoby uczulone na truskawki lub na salicylany w nich zawarte, powinny się ich wystrzegać, aby uniknąć alergii pokarmowej, pokrzywki lub biegunki.

Brak komentarzy: