poniedziałek, 20 sierpnia 2012

ŻURAWINA.


ŻURAWINA
- owoce rośliny z rodziny wrzosowatych, występujące w krajach północnej i środkowej Europy, w Ameryce Północnej i północnej Azji. W Polsce rosnące na torfowiskach oraz borach bagiennych. Znane gatunki w Polsce to żurawina błotna, żurawina drobnolistna. Owocem żurawiny jest mięsista, ciemnoczerwona jagoda. Tę niewielką krzewinkę, rosnącą na torfowiskach i bagnach, zbierano po przymrozkach, gdy bagna były skute lodem, bo tylko w ten sposób można było dojść do miejsc gdzie rosła, ze względu na kwaśny smak nazywano ją polską cytryną.

Żurawina to roślina o szczególnych właściwościach leczniczych, której charakterystyczny cierpko - słodki smak zna chyba każdy. Występuje w północnej części naszego kraju i należy do czołówki roślin o udowodnionych korzyściach prozdrowotnych. Współczesna medycyna poleca ją jako panaceum na wiele schorzeń.

Żurawiny zawierają wodę, tłuszcze, węglowodany, białka, witaminy A, B1, B6, C, E, składniki mineralne: sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, jod, antocyjany, kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy, chininowy, benzoesowy, błonnik, pektyny, fruktozę, flawonoidy, taniny, glikozydy flawonoidowe. 

Medycyna ludowa od setek lat ceni żurawinę jako naturalny środek zaradczy, docenia niezaprzeczalne właściwości dietetyczne i lecznicze tej niewielkiej krzewinki. Zapobiega infekcjom dróg moczowych, zapaleniu pęcherza moczowego, kamicy moczowej, wrzodom żołądka i dwunastnicy, chorobie wieńcowej, leczy jaskrę, paradontozę, choroby przyzębia, zwalcza opryszczkę narządów płciowych, przyspiesza neutralizację trucizn w organizmie. 

Żurawina ma działanie antybakteryjne, niszczy bakterie E.coli, bakterie Helikobacter pylori, drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia, wzmacnia szkliwo. Zalecana jest dla kobiet w okresie menopauzy, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca czy zaczerwienienia skórne. 

Naukowcy dowodzą, że regularne picie soku z żurawiny korzystnie wpływa na serce i zmniejsza ryzyko związane z chorobami krążenia, zapobiega powstawaniu zakrzepów żylnych, rozszerza naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy, pozytywnie wpływa na poziom dobrego cholesterolu, wzmacnia organizm w walce z grypą, a także infekcjami górnych dróg oddechowych, anginą i chronicznym zapaleniu migdałków. Żurawiny chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które są przyczyną wielu poważnych chorób, m.in. zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu, hamują rozwój komórek rakowych zapobiegając nowotworom.

Zawarte w żurawinie antyoksydanty należą do najsilniejszych, wyciągi z żurawiny niszczą aż  80 % szczepów bakterii odpornych na antybiotyki, co potwierdzają amerykańscy naukowcy. Można stwierdzić że żurawina to naturalny antybiotyk. Niestety, jej właściwości są mało znane większości lekarzy. Zwalcza stany zapalne układu moczowego zdecydowanie skuteczniej niż większość antybiotyków ordynowanych nagminnie leczonym pacjentom.

Żurawina jest nie tylko wykorzystywana w wyrobach leczniczych, te małe pachnące, aromatyczne owoce są prawdziwym hitem kosmetycznym zbawiennym dla naszej skóry. Cenne witaminy i biopierwiastki zawarte w żurawinie odżywiają, nawilżają skórę suchą, przywracają skórze promienny wygląd, regulują ph skóry, poprawiając jej funkcjonowanie. Działa antybakteryjnie, oczyszczająco w kuracji trądzikowej, ujędrnia, wygładza zmarszczki, usuwa wolne rodniki, pobudza produkcję kolagenu, odmładza skórę i całe ciało. W pestkach żurawin występują duże ilości kwasów tłuszczowych Omega 3, Omega 6, Omega 9 regenerujące, nawilżające, wzmacniające skórę. Opóźniają procesy starzenia, zapobiegają powstawaniu plam, rozjaśniają przebarwienia, przywracają skórze witalność i młodość.

Żurawiny ze względu że są dość kwaśne raczej nie nadają się do bezpośredniego spożycia ( chociaż mają swoich smakoszy ), to nadają się na różnego rodzaju przetwory: kisiele, soki, dżemy, konfitury, sosy do sałatek, dodatek do muesli, ciast, koktajli, deserów, do pieczonych mięs i grillowanych serów, do wyrobu win, likierów, nalewek. Żurawinę można suszyć, mrozić, przyrządzać herbatki. Żurawina suszona lub kandyzowana dostępna jest cały rok i stanowi zdrową alternatywę dla tuczących słodyczy.

Mimo swych cennych i dobroczynnych właściwości, żurawiny powinny unikać, jak również nie spożywać osoby cierpiące na kamicę nerkową, osteoporozę, oraz osoby biorące leki przeciwzakrzepowe zawierające warfaryne.

Zamiast objadać się słodyczami lub chipsami w zimowe wieczory, sięgnijmy raczej po paczkę suszonych żurawin, a zaprocentuje to naszym zdrowiem i urodą.

Brak komentarzy: